Audio, video ajánlások vájtfülü kollégánktól!

John and Mary - Victory Garden

John and Mary

John Lombardo és Mary Ramsey alkotja az együttes gerincét, kifejezetten a folk zenére specializálódva. Mary Ramsey az ének mellett a hegedű játékával is kényeztet, igaz akkor épp nem énekel, valahogy a kettő együtt nem megy neki.

Első lemezük a Victory Garden egy igen jól sikerült zenei produktum, látszik rajta az a néhány év ami kreatív alkotással telt. A duó 1989-ben alakult meg és 1991-ben már élvezhettük a zenéjüket a CD lejátszóból.

Ami miatt szót érdemel az alkotás és az előadók munkássága, az a kifinomult ének-érzelmi hatás ami egy nagyon mélyen szántó lelkülettel tölti meg az akusztikus zenei kíséretet. A fínom hajlítások ahogyan az énekhang a ritmust és a hangszerek dinamikáját és annak szüneteit követi, illetve kiegészíti, egy olyan egységgé lényegíti át a zenei előadást amely megunhatatlan nyugalommal áraszt el és követeli a repeat gomb folyamatos nyomkodását. Ebben a nyugalomban benne van a virtuóz gitár és hegedű játék és a folk cseppet sem agresszív, ugyanakkor folyamatosan vibráló, változó zenei közlékenysége, ami odaragaszt a hangszórók elé.

Minden dal egy külön egyéniség, ráadásul egyiknél sem érzem azt, hogy töltelékként szerepel a lemezen, ötlet hiányában. Úgy tűnik minden számnak lényegi mondanivalója van és ez az album annyit mindenképpen elért, hogy aki szereti a stílust az jól érezze magát és kikapcsolódjon hallgatása közben. Amennyiben valaki táncra perdülne, vagy velük énekelne az se szégyenkezzen, mert a dalok képesek magukkal ragadni az embert.

A lemezek minősége kifejezetten jó, a'la USA nyomás, totál audiofil feeling, de létezik Japán kiadásban is, és annak is jónak kell lennie. Nekem a 2. lemez a Weedkiller Daughter Japán és nincs vele gond, sőt!

Eddig négy lemezzel büszkélkedhetnek, ami majd húsz év alatt nem sok, de nézzük el Nekik, hiszen számos zenei projektben részt vesznek, például a 10000 Maniacs legendás formációját erősítik.

Helyesbítés: épp nézegetem a Youtube-on a témát, méghogy nem képes Mary Ramsey egyszerre énekelni és hegedülni is, ja persze!

Carla Bruni

Carla Bruni

Nem szívesen emelném ki a lemezei közül egyiket sem. Nem is nagyon érdemes, mert nagyjából hasonló hangvételűek az eddig megjelent albumok. Általános jellemzőjük a hölgy játékos gitár alapja, amelyre egyfajta saját stílusban, beszéd hangvételű énekléssel szórakoztat.

A lemezek francia kiadásban igen jó minőségben jelentek meg, könnyedén szólalnak meg a hanghullámok a hangszórón keresztül. Elhiteti velem, hogy jó a rendszer, mert egyrészt kellemes hangvételben rögzítették, másrészt nem feszegeti a korlátokat. Csendben belesimul a hétköznapok harmóniájába, nyugodt kikapcsolódást biztosítva ezzel, és még asszonybarát is, akit a konyhában nem tör ki a frász a szolid dallamok hallatán.

Carla Bruni belopta magát a szívembe és gyakran érzek késztetést arra, hogy lemezeit újra meghallgassam. Néhány kifejezetten jó számával már teszt lemezeken is találkoztam, ezért akár lehet alkalmazni kontrollnak is, például a Raphael című zeneszámot.

Eddig megjelent lemezei:

Quelqu'un m'a dit 2002, No Promises 2007, Comme si de rien n'était 2008

Francoise Hardy -Parenthéses

Parebthéses

Az 1944-es születésű Francoise Hardy mély nyomott hagyott munkássága során a nemzetközi zenei életben. 1962-ben jelentek meg első zene számai és mind a mai napig tevékeny alkotónak számít. Ezt a lemezt azért emelem ki a sok közül, mivel állomásokat mutat be az életútjáról, korábbi slágereit feldolgozva, olyan nagyságok társaságában mint Julio Iglesias, vagy Alain Delon.

A lemez minősége is hitelesíti a produkciót, a mondanivalója pedig egészen aktuális mind a mai napig, főleg ezeknek a kiemelkedő előadóművészeknek a tolmácsolásában. A megélt élettapasztalattal átszőtt személyiségek komoly hangvétellel közvetítik azokat az érzéseket amelyeknek a felfogásához kell az idő.

A nyugalom csendes áradása a zene vibrálásával együtt kelti bennünk azokat az érzelmi állapotokat, amelyet csak kevés kiválasztott élhet meg az élete során. Legalábbis ezek a gondolatok fogalmazódnak meg bennem amikor újra és újra terítékre kerül a lemez és a ráhangolódás során mélyebb élmények kerülnek a felszínre. Mély tiszteletet érzek az alkotók felé, tisztelgés a múlt értékei és a jelen lehetőségei felé.

Köszönet érte.