Klipsch P37F hangfal

Klipsch P37F hangfal Régóta lehetett hallani arról, hogy a Klipsch új referencia széria bevezetését tervezi amit a durung RF 7-es fölé pozícionálnának. Időnként igazi, csúcs home system fejlesztéséről lehetett kósza híreket kapni, de türelemre intették a rajongókat, mert a fejlesztés időigényes volt.

A tervek szerint nem csak kimagaslóan jónak, hanem kifejezetten szépnek is tervezik az új csúcs hangfalat. Azt hiszem ezt jól teszik, tekintettel az eddigi "ipari" kocka formanyelv nem feltétlenül harmonizált az igényesebb enteriőrrel megáldott otthonokban. Azért a rajongók türelmetlenségét enyhítette az RF 7-es ami kellőképpen érzékeny és dinamikus volt ahhoz, hogy a hallgatók érzékszerveit nagy hangerőn beszántsa.

Könnyen hajtható, kifinomult hangvételű dobozka amúgy, de csak jól insallált rendszerben hallható az a kiegyenlítettség ami a hangfal sajátja, egyébként hajlamos a visításra. Idővel a basszreflex csövek képesek kilazulni, ezeket nem árt visszaragasztani és időnként meghúzni a hangszóró rögzítő csavarokat! Képes olyan hangnyomás lesugárzására, ami néhány szobával arrébb veszélyezteti az ablaküveget, még csukott ajtóknál is.

Ezt a szintet koronázták meg tehát a 37-essel, ami kapott egy plusz mélysugárzót, gondolták hátha valakinek hiányzik még egy. Hülyén triamplifikálható, szegény magyar örül ha ki tudja fizetni azt az ötköst és még vegyen egy halom plusz elektronikát, kábelt stb... csak hogy ez a pszihésen feszítő lehetőség le legyen tudva! Na nem mintha alapból egy szingli erősítővel nem lenne elég jó! Bár lehet az is, hogy tudásához képest filléres ára miatt gondolták, futja még egy csomó kiegészítő elektronikára. Persze nem ártana a Klipschnek fejleszteni olyan előerősítőt, aminek három kimenete van, mert azért ez nem túl gyakori errefelé!

A tölcsér meghatározza az ember hozzáállását a hangfalhoz, egyszerűen nem lehet csak úgy összekötögetni aztán majd jó lesz! Komoly installációra van szükség, mondhatnám azt is, a falat meg kell "fogni" a kiegyenlített lesugárzás reményében. Nem megfelelő energiapumpa esetén hajlamos a dinamika mentes vinnyogásra.

Csöves erősítő, nagy keresztmetszetű kábelszett javasolt! De ha megszólal... valószínűleg mintát vehetünk korunk egyik hangfalépítő csúcsának számító tudásból. Ehhez képest az ára jelképes. Ez a hang eddig a kategóriákkal magasabban árazott hangfalak részére volt fenntartva. Nem kezdem el írogatni, mit, hogyan csinál, felesleges. Egy jól installált rendszerben megmutatkozik az, ami a Klipsch mérnökeinek a hangfalépítés területén több évtizede felhalmozott tudását tükrözi, minden más esetben szívás van!

Emlékszem, be kellett hangolni egy ilyen hangfalat mivel állítólag nincs méllye. Meghallgattuk, tényleg nem volt, nyafogott, nyivákolt, a tölcsér repesztette az agyat nagyobb hangerőn, pedig jó kis fullos McIntosh rendszer lapult alatta. Kiderült, a felhasznált kábelszett nem szolgáltatta a megfelelő energiát a hangfalak számára! Egyenként cseréltük ki őket és folyamatosan érzékelhető volt a változás ami a kiegyenlített hangzéskép felé tolódott el.

A végére amikor minden kábel a helyére került, az is kiderült, hogy a hangfal egy energiabomba, akár szolíd hangerőnél is jelen van a mély hangok dinamikája, amire rá tud épülni a tölcséres közép és magas által szolgáltatott jó kifejező készségű felső szólam. Lemezjátszóból sem hallottam azóta igazán jobbatt, a tér, az információ, a hang energiái mind úgy voltak jelen, hogy hatalmas zenei élvezetet okoztak mindannyiunknak, pedig az akusztika, ami itt is fontos része a hangrendszer elemeinek, közel sem volt ideálisnak nevezhető, de még így is teljesen elvarázsolt. Mit volt mit tenni, kénytelen voltam ezt is feltenni az elméleti kívánságlistámra, talán egyszer lesz is belőle valami, remélem!

A Klipschnél megnyugodtak, hogy végre komolyan veszik öket, így adhatták az RF 7-et kínai kézre, amit az igényesebb zenerajongók kevéssé tolerálnak. Ezért van a megkülönböztetés ami a típust sújtja és való igaz az eső generációs hetest mindenki jobbnak is tartja. Az elvetemült zenerajongók kedvéért jegyezném meg, ha már a Klipsch háza táján kalandozunk és esetleg a három 25-ös mélynyomó és a 100 decibel körüli érzékenység nem lenne elég, van a mai napig rendelhető ősreferencia, a Klipschorn, ami szintén nagyon jó tud lenni, ha megvan a megfelelő méretű helyiségünk a meghallgatásához, vagy a megfelelő mértékű hülyeségünk kicsi hely esetén. Mindkettő jó, csak az arányok legyenek meg! Én hallottam rosszul is, jól is szólni, ahogyan az már lenni szokott.