AVA Audio Vacuum Tube Integrated Amplifier Model PA-4

AVA Audio Vacuum Tube Integrated Amplifier Model PA-4
Az első benyomás, ami az erősítővel kapcsolatban ér az a tekintélyes súlyú mart alumínium készülék ház, az erősítőnek és a külső tápnak is. A kettő közötti kapcsolatot az AVA gyári zsinórja teszi lehetővé, a végein bajonettes csatlakozással kialakítva. Az erősítő teljesen szimmetrikus felépítésű, komolysága a bemeneti csatlakozásokon is visszaköszön, a négy közül az egyik az XLR!

A Dual Mono felépítést műszakilag a házon kialakított hűtőnyílásokon bekukucskálva érhetjük tetten, mivel mind a négy cső itt kapott helyet. Az erősítési módot is megválaszthatjuk, a trióda és a pentóda üzemmód váltó kapcsoló kézre áll az előlapon. Itt a szokásosat lehet megjegyezni, a pentóda állásban az erősítő erősebb,triódában pedig még szebb a hangja. Lehetőség van a Stereo/Mono lemezeket is helyükön kezelni, ezen kívül az erősítő három fő funkciója is innen vezérelhető!

Használhatjuk csak fejhallgató erősítőnek, integrált erősítőnek és előerősítőnek is.

A rendszert a külső táp főkapcsolóján keresztül tudjuk üzembe állítani, amitől hamar életre kelnek a csövek. Az előlapon is egy szolid led tájékoztat az üzemszerű állapotról. A három watt nem tűnik soknak, de egy viszonylag érzékeny hangfalat leginkább 90 db fölött szépen elhajt, bőséggel elérhetünk egy tisztességes szobai hangerőt, és ne képzeljünk olyasmit, hogy ezen a teljesítményszinten a dinamika nincs jelen a hangképben. A zenei élmény szépen lineárisan épül fel a teljes lesugárzási frekvencia tartományban. Megítélni valaminek a hangját erősen szubjektív dolog, függ például a lehallgató helység akusztikai tényezőitől, az áramellátástól, a kábelezettségtől, az illesztett audio készülékektől, hogy az emberi tényező kialakult ízlésvilágát és a hallásfelfogást jellemző különbségeket ne is említsük.

Valami hozzávetőleges jellemzőt azért mégiscsak illik demonstrálni, ha már a teszt szóba került. Igazából annyit, hogy nyugodtan megdicsérhetem az erősítőt, mert a legtöbb területen kimagaslóan hozza a jó eredményeket. Előerősítőnek kiváló, tiszta, nyitott, teres, levegős és a hangkép teljesen reális érzetet nyújt, semmilyen kuszaság vagy bántó jelleg nem érződik egyik zenei műfajnál sem. Meglepő, mert nekem úgy tűnt az előerősítő rész egy kiegészítő funkció, de be kell látnom, a legjobb előerősítőkkel simán összevethető az a hang, amit ezen a területen produkál. Erősítőként, valószínűleg a műszaki felépítettség túlbonyolítottságának a hiánya mutatkozik meg a hangképben, ami egy rendkívül szerethető, finom zenei jellegű megszólalás mellett, hozza korunk alapvető igényinek teljesen megfelelő friss és kifejező, eléggé nagy felbontású hangját.

A fejhallgató rész mindkét kimenetét meghallgattam, itt még tetten érhető a nyersesség, amit a bejáratás hiányának tudtam be, de úgy érzem, az üzemidő szaporodásával fölzárkózik a másik két fő funkció minőségi szintjéhez. Az erősítő 2015-ben jelent meg a köztudatban, így egy érdekes és hasznos produktummal gazdagodott az audiophile világ, én ugyanis nem gyakran találkozom olyan szerkezettel, ami ilyen színvonalon látná el a fejhallgató erősítés mellett a többi, már említett feladatot, holott tudtommal ez elsősorban annak készült.

Nem egy úton, útfélen reklámozott termék, de egy aktuálissá váló igény esetén érdemes meghallgatni ezt is, lehet, hogy biztos választ ad a felmerülő kérdésekre és hazai gyártó lévén ez nem kis büszkeséggel töltheti el nemzetünk honpolgárait. A leírásból remélem érzékelhető, hogy mekkora élmény volt újra és újra bekötni a hifi rendszerbe és vele együtt élvezni a zenét, hálás vagyok neki, új dimenziókat mutatott meg a hangban, ezzel újra segített elmerülni a zenehallgatás örömeiben.