Bricasti M1 Dac

Bricasti M1 Dac

Ez most komoly? Mármint tényleg írnom kell? Köztudott, hogy szubjektív véleményt a nagyközönség számára objektívvé formálni hitelesen, nem egyszerű feladat. Ez itt nem egy használt cucc elaggott klisékkel felcímkézve, ez a világ vezető technológiai birodalmának egyik csúcsminőségű terméke, benne minden tudással mióta az ember felfedezte az áramot. Való igaz, mi is azért kezdtünk el vele foglalkozni mert gyanús volt, keltett a hallgatóban valami bizonytalanságot és ez nem volt más mint az ár érték arány. Megszoktuk, hogy ami jó az drága és persze az is, de nem eléggé! Mi lesz a szomszéddal? Így könnyen túlszárnyalhatja árban a sok millióért vett hifinket!

Az okosok azt írják róla a világi közvéleményben, hogy a hangja vetekszik az abszolút csúcskategóriával, csak töredék árban, aztán ugyanitt mások ennek az ellenkezőjét is leírták, de az a véleményem, hogy az utóbbiak tévednek. Jelen esetben épp elégszer hallgattam már meg ahhoz, hogy bebiztosítsam azt a gondolatot, miszerint a Dac rendben van, sőt magasabb kategóriát egyenlőre még nem találtak ki, azaz, ez most tudja amit korunk zenehallgató társadalmának maximális elvárásai támasztanak felé. Tudja a CD szabványt 44.1 khz-en 16 biten és a dupla DSD kódolást is, meg mindazt ami közötte van. Felszerelték az összes digitális bemenet formátummal és az audio iparban használatos analóg kimenettel, ezen kívül arra is figyeltek, hogy a távirányító funkció ne terhelje meg a Dac audio áramköröket vegzáló tápjait, helyette külön áramforrást kapott és egy becsatlakozási lehetőséget, amelyen keresztül az infrával kommunikál a fő egység.

Kiköpött Levinson a szentem, erre leginkább a szép piros kijelző utal a jellegzetes Levinsonos pofa közepén. Például eszerint a Dac 38 fokon éri el az optimális üzemi hőmérsékletét, mivel folyamatosan hőmérőzi magát és ezt kívánságra láthatósági szintre emeli a kijelző. Elárulom, azért Levinson a design, mert a tervező gárda ezidáig ezt a termékpalettát nyomta és miután kettévált az anyacég maradtak a jól bevált kliséknél. Ok, azért fejlesztenek is, mivel unnák magukat és hát meg még értenek is hozzá valószínűleg. Legalább is ez derül ki, miután a masszív házba kapaszkodva átérezzük a produktum fizikai valóját és szellemiségét amit az érzet sugall miután összetapperoltuk. Bátran kössük be, AES/EBU, vagy USB csatlakozás a trendi ahol a legjobban kifutja magát, míg analóg oldalról az XLR kimenetről tolja a csúcson az infót. Van rajta hangerő szabályozás is, ami pontosan fogalmazva inkább elvétel a vonalszintről, emiatt digitális előerősítőnek is hívhatnánk, én inkább előgyengítőnek nevezném az elébb említett hangerőszebályozási mód miatt. Ez persze addig nem fog kiderülni amíg nem kapcsoljuk be, ami nem fog könnyen menni, mert a főkapcsolóra rátakar a bazi csatlakozóval ellátott világvége kategóriás tápkábel, ahol minden nagy, kiváltképp a végein fityegő csatlakozó és innentől vagy kicsi csatlakozóval szerelünk vagy szoros illesztéssel pöcköljük be a kapcsolót körömszéllel az ON állásba. Ha ez sikerült, máris élvezhetjük digitális korunk, szájízünknek leginkább megfelelő zeneanyagát valamilyen CD lemezről mondjuk, mert az USB csatin át kokettáló digitális interfészt előbb integrálni kell egy szoftverrel azért, hogy felismerjék egymást a jelforrásként szolgáló számítógéppel. Ha ez is sikerült akkor nincs más hátra élvezni kell a zenét!

Néhány mondat a hallható lehetőségekről? Könnyen fedezek fel ilyesmit például, asszongya, hogy: végtelen letisztultság, kicsit rátarti a szöveg, de legyen! Vagy zenei! Jó, kell neki egy kicsi melegedési idő és már az elejétől szépen szól, de amikor bemelegszik és tényleg mondhatom, analógos, zenei hatású a késztetés, amit hallatán írnom kell. Hja, biztos nem véletlenül felejtettek benne 3 tápot... Jöjjön a nagy felbontás varázsszöveg, vagy inkább a Nagyon nagy felbontásé? Az energiák? Van és lineáris, legalábbis úgy hallom, ide azért egy kitételt: önmagában is jó végfokra kötve, de egy magas kategóriás előerősítőt beiktatva a rendszerbe még jobb leadott zenei teljesítményre számíthatunk.

Mit hagytam ki...? Ja megvan, szóval azért foglalkozunk vele, mert a 10000 dollár amibe kerül, bagó ahhoz képest, amit kamatostul visszafizet a befektetésből a hang és az élvezet területén, így nem bírtuk ki és felvállaltuk, kizárólag a társadalom, talán kis részben a saját magunk boldogításáért.