Krell KSA 100 végerősítő

Krell KSA 100
Az első példány ebből a típusból még 2002-ben került a kezeim közé. Akkoriban ez még határozottan nagy dolognak számított, ezért teljes figyelmet szenteltem neki közel egy éven keresztül. Mondhatom azt is, ismeretségünk csendes rajongássá fokozódott a részemről, főleg azután hogy még három további gépet ismertem meg közelebbről.

Elmondható erről a közel 30 éves konstrukcióról, amelyet a 80-as évek elején terveztek és nagyjából az évtized végére ki is futtatták a típust, hogy a mai napig megállja a helyét, szinte bármilyen magasabb kategóriájú rendszerben. Képes bármilyen hangfalrendszer meghajtására, mivel 1 ohm stabil. Egyensúlyt teremt a zenei nagy energiájú és a precíz jó megjelenítő képességű hangzás jelleg között. A felbontása elmarad a mai kívánalmaktól már, de ezt maradéktalanul ellensúlyozza azzal az erőtartalékkal, amivel képes a hangokat megküldeni a hangszórón keresztül. Tartalékait mutatja a gépszörny megjelenése és a súlya is.

A hűtéséről komoly hűtőfelület gondoskodik, ami így is, üzemi hőmérsékleten kézzel alig érinthető, sőt az egész ház átveszi ezt a kellemes hőfokot, miközben lead csatornánként 8 ohmon 100 wattot, vagy akár 1 ohmon 800 watt kimenő teljesítményt, A osztályban természetesen. Ehhez az igénybevételhez illeszkedik az erősítő tápja is, ami elfoglalja belső területének a felét. A súlya 50 kg, amit az elején és hátulján található fogantyúk tesznek kellemessé cipelése közben. A bordák viszont közellenségnek számítanak az éppen rajtunk lévő gatya számára, hacsak nem a hónunk alá kapva lavírozunk vele. Emlékszem nagy hévvel és játszi könnyedséggel vittem egy meghallgatásra, néhány emeletet meglepődve küzdöttem le, ellenben a teszt után alig bírtam elvánszorogni vele mivel a lelkesedés izgalma addigra már alább hagyott.

A KSA 100 modellből létezik csak aszimmetrikus csatlakozóval szerelt modell is, ami a hangminőségéből nem sokat von le, illetve számos más változat is készült belőle. Kettőt összekapcsolva kettős hajtás esetén, megsokszorozódnak képességei, igazán lenyűgöző zenei teljesítményt nyújt, és a felbontását sem érheti kritika. Az eddigi példányok amikkel találkoztam műszakilag gyakorlatilag kifogástalanok voltak, ezért feltételezem még jó darabig velük élvezhetjük a zenét, komolyabb felújítás nélkül.