Sony DAS-702 D/A konverter

Sony DAS-702 D/A konverter
Szeretnék bemutatni egy igazi ritkaságot!

Akkortájt amikor megjelent a 80-as évek elején, igencsak törekedtek arra, hogy az új formátumot, a CD-t sikeresen elterjesszék a nagyvilágban. Az egyik véglet ez a D/A. A legmagasabb minőségbeli elvárások alapján készült, a kor legjobb minőségű alkatrészeit pakolták bele, melyeknek már akkor is igen borsos ára volt. Ennek megfelelően, ez az egyszerű megjelenésű, szinte puritán gép ára már akkor is elrettentő volt. Úgy 1984 tájékán 7000 DM körüli listaárral büszkélkedett. Idehaza ennyiből a munkás honpolgárok inkább házat vettek akkoriban!

Na szóval, 30 év távlatából visszatekintve, a mai kor színvonalához képest a tudása nulla, hacsak nem tekintjük behatárolt 44.1khz/48khz-es maximális felbontását magunk számára hosszútávon kötelezőnek.

A csatlakoztatási lehetőségek is a koax bemenetekre korlátozódnak leginkább. Ebből látszik az, hogy mára igencsak specifikus az a lehetőség, amely területeken ez a rendkívül jól megépített gép használható. Ritkaságát jelzi az is, hogy a nyolcvanas évek vége óta mindössze egyetlen példánnyal találkoztam. Megfogadtam hogy soha nem adom el, így már természetesen nincs meg, csak a remény, hogy felbukkan belőle valahol a nagyvilágban még egy. Mert lehet hogy egy elavult alkatrésztemető, de a hangja maga az élet, a duzzadó dinamika! Minden formátummal, még az mp3-al is lenyűgözően jól szólt. Le kell írjam: ez eddig a legjobb hangú D/A konverter amivel volt szerencsém találkozni!

Mivel már a magasabb felbontás dívik szerte a világban, ezért szerencsések vagyunk és jobban tesszük ha lemondóan legyintünk rá, mert úgysem tudja kiszolgálni a mai kor igényeit.

Ezzel viszont a Sony sikeresen megalapozta az elit osztályt és a köztudatba került a DAS jelzésű csúcs sorozat egyik első darabja.