Sony SD-EP90ES Előerősítő / Processzor

Sony SD-EP90ES Előerősítő / Processzor

A házimozi már igen gyakori jelenség volt a nappalikban világszerte, amikor piacra dobták ezt felső kategóriás előerősítőt. Újkori listaára, ami alulról súrolta a negyedmillió forintot, elérhetővé tette számos igényes és tehetős zenerajongónak, hogy rendszerét ennek a készüléknek a segítségével 5.1 csatornássá fejlessze, vagy kiegészítse, és ezzel meglovagolhassa az akkoriban épp elterjedőben lévő házimozis divathullámot. Ezzel, némi fejlesztés keretein belül, a már meglévő két csatornás hifi rendszert fel lehetett turbózni, pár végerősítővel, három plusz hangfallal, egy aktív szubládával és jó pár méter hangfalkábellel. Ez, gondolták a gyártók mindenkinek jó lesz, a felhasználó megkapja a mozi termek hangzásának otthoni élményét, ők meg extra profithoz juthatnak a plusz technika eladásával. Ez be is jött mindkét félnek, a kétezres évek elejére a házimozi jött, látott és győzött. A 90ES proci használatával lehetőség kínálkozott a teljes hangélmény reprodukálására, míg ez az olcsó alapszériás 5.1-es hangrendszerek esetében csak igen korlátozottan volt elmondható. Egy gondolat erejéig kitérve rájuk elmondható, hogy filmekhez, több csatornán még elszólogattak valahogy, de zenehallgatásra korlátozottabban voltak használhatóak a sima sztereo erősítőkhöz képest észrevehetően szerényebb hangminőségüknek köszönhetően.

Mivel a házimozit úgy harangozták be, mint ami kiváltja a teljes kétcsatornás rendszert, tudásával és hangminőségben is felülírja azokat, néhány év alatt kiderült, hogy kifejezetten zenehallgatásra, csak a legtöbbször drága, magas kategóriás készülékek alkalmasak. Emiatt az évek alatt felszámolt sztereo hifi rendszerek visszaszállingóztak a nappalikba mindazoknál, akik a zene élményét komolyabban vették. Ebből következett az is, hogy az imént még imádott házimozi teljesen elértéktelenedett. Ehhez az értékvesztéshez hozzáad még a gyártók folyamatos fejlesztése is, ami jelenleg ott tart, hogy az igény, amit a mai adathordozókon tárolt digitális információ igényel ahhoz, hogy a kor technológiai színvonalán meg tudjuk jeleníteni, folyamatos fejlesztést tesz szükségessé, ebből következtetve arra a tényre, hogy mindaz, ami elavult, az általában társadalmi szinten számkivetettnek minősíthető!

Mégis manapság mire tudjuk használni ezt a 1996-os keltezésű, a maga idejében komoly tudással és minőséggel rendelkező, igényesen megépített előerősítőt? Házimozira ma már korlátozottan használható, a 44.1/48 khz-es felbontáson kívül, ami a CD/DVD szabványnak felel meg, mást nem tud. Nincs HDMI bemenete sem, csak 4db optikai és 2 koaxiális bemenet található rajta. Viszont távirányítható, és mivel többnyire kihaltak már az analóg jelforrások, ezért az a 6 darab digitális forráskészülék ami ráköthető, még akár szimpatikussá is teheti, főleg a számos szolgáltatás tükrében amit digitálisan kezelni tud. Például amennyiben szükséges a hangszínszabályozás lehetősége, mélyhang kiemelés stb… Ráköthető még egy analóg jelforrás is, például egy másik előerősítő, vagy bármi, aminek hangerő szabályozott a kimenete, mert van rajta analóg bemenet, kettő, de akár 5.1 csatorna is, amit bypass üzemmódba kezel, ezzel áteresztve magán, akár magasabb tudásszintű házimozi készüléket is, felvéve ezzel a harcot az elavulás ellen. Mostanra ára is konszolidálódott valamelyest, úgy 50 ezer forint körül mozog használtan, van belőle, viszonylag könnyen beszerezhető. Talán a legjobb lehetőség és ez az elsősorban amiért kiemeltem a tömegből, a jó tuningolhatósága. Ezzel elérheti egy igazi felső kategóriás hifi eszköz minőségbeli képességeit, így egy modern digitális előerősítő látszatát képes kelteni, hangminőségével feledtetve fogyatékosságait. Ár/érték arányban így már kifizetődő a használata, rá lehet bízni gyakorlatilag bármilyen, akár magas kategóriájú rendszert is, nem fogunk csalódni a képességeiben!